Q3 gekozen als lesmateriaal voor Hogeschool Zuyd

Q3 gekozen als lesmateriaal voor Hogeschool Zuyd

Persbericht:


HBO Werktuigbouwkunde en de Limburgse industrie
Een groep vierdejaars studenten Werktuigbouwkunde van Hogeschool Zuyd sluit een bijzonder onderwijsproject af. 10 weken hebben ze een minor Maintenance (onderhoud) gevolgd, waarbij twee dagen theorie op school gecombineerd zijn met drie dagen praktijk bij Limburgse bedrijven. Daar hebben de studenten zich met concrete vraagstukken op het gebied van onderhoud bezig gehouden. De bedrijven reageren enthousiast op deze ondersteuning én het dichter bij elkaar brengen van opleiding en praktijk. “We willen doorgaan met deze aanpak”, zegt Sjef Cleven.

Onderwijsblok
Rond het thema Maintenance hebben de docenten Werktuigbouwkunde in samenwerking met enkele Limburgse industriële bedrijven de inhoud van het onderwijsblok ontwikkeld. De bedrijven hebben ook gastcolleges verzorgd. Dat is onder meer gedaan door Q3 Concept, PDM, DSM, Sabic, Noria en Tebodin. De studenten hebben daarnaast drie dagen in de week in kleine groepjes gewerkt aan concrete opdrachten op het gebied van onderhoud bij Smurfit/Kappa in Roermond, steenfabriek Nievelsteen in Eygelshoven en MOXBA/METREX in Heerlen. Bij deze laatste bedrijven is het onderhoudsbeheersysteem Q3 geïmplementeerd. Uit meerdere softwaresystemen is Q3 gekozen voor deze minor als lesmateriaal voor Hogeschool Zuyd.

Wat zijn minoren?
Hogeschool Zuyd ontwikkelt op dit moment zogenaamde minoren. Dit zijn 10 weken durende onderwijsblokken rond een bepaald thema. Studenten kunnen zich daarmee specialiseren of onderwijs volgen dat aansluit op specifieke interesses. De minoren staan open voor studenten van de betreffende faculteit, maar ook studenten van de andere faculteiten kunnen er onder bepaalde voorwaarden aan deelnemen. Het team van de opleiding Werktuigbouwkunde is met de minor Maintenance nog een stap verder gegaan door nadrukkelijk de koppeling met de praktijk te maken.

“Het thema maintenance is op dit moment zeer actueel in bedrijven. Nu de economie goed loopt, moeten installaties maximaal produceren. Daarom zijn industriële bedrijven volop bezig om de inzetbaarheid van hun machines en installaties te verbeteren. Met deze minor willen we ze daarbij ondersteunen en onze studenten de kans geven hun kennis daadwerkelijk in de praktijk toe te passen”, legt docent Sjef Cleven uit. De minor sluit zo perfect aan op het competentiegericht leren.

De Hogeschool Zuyd verzorgt meer dan 50 opleidingen op bachelor- en masterniveau in de sectoren Gedrag en Maatschappij, Gezondheidszorg, Economie en Talen, Kunsten, Onderwijs en Techniek en Informatica in de steden Heerlen, Maastricht en Sittard. De hogeschool telt ruim 13.500 studenten en 1.350 medewerkers.

Terug naar nieuwsoverzicht

1Optisport
2Philips
3VDL
Bosch
Eneco