Door: Johan Maas

“Ik ben oprichter en eigenaar van Q3 Concept B.V. en ben zo’n 20 jaar geleden het bedrijf gestart. Na mijn studie Werktuigbouw, heb ik Bedrijfskunde gestudeerd. Vervolgens heb ik 5 jaar bij Stork gewerkt. Hier was ik verantwoordelijk voor de taaktijdberekeningen voor de assemblage van de bedrukkingslijnen, zodat verkoop een afleverdatum kon afgeven aan de klant.

Na deze periode ben ik benaderd door EMI die op dat moment in Uden een CD productie ging opstarten. Hier heb ik de onderhoudsafdeling van de cd fabriek, het technische onderdelenmagazijn en wat aanverwante afdelingen opgezet. Deze opzet is later overgenomen in soortgelijke andere fabrieken. Na 5 jaar bij EMI gewerkt te hebben, ben ik benaderd door een bedrijf uit een geheel andere hoek: de automotive wereld. Zij vroegen mij om ook daar de structuur en inzichten in de uren en kosten van met name de onderhoudsafdeling inzichtelijk te maken.

Op dat moment ben ik een eigen bedrijf gestart voor advieswerk in de onderhoudswereld. Ik kreeg opdrachten bij andere bedrijven die al vrij snel met de vraag kwamen of ik iets wist om alle onderhoudsinformatie te automatiseren. Daarmee is Q3 gestart. Samen met onderhoudsmanagers uit de productie-, bewerkings- en procesindustrie is een functioneel ontwerp ontstaan waarmee de eerste Q3 is geschreven. Eerst in Acces, daarna al vrij snel in Visual basic en vervolgens weer opnieuw ontwikkeld in PHP. Een echte web based taal, snel en toegankelijk. In elke overstap tot PHP zijn telkens de beste functies en leerprocessen gebruikt.

Q3 is om deze reden een applicatie die vanuit de technische gedachten is ontwikkeld en niet vanuit de softwarekant. Q3 geeft antwoord op vragen als: “Wat heb ik ’s ochtends als binnenkom nodig aan inzicht in de planning van de werkzaamheden, de uren van de monteur, de voorraad in het onderdelenmagazijn etc. etc. De continue verbetering op het gebied van software engineering, innovatie en feedback van onze gebruikers staat garant voor de continuïteit van het blijvende succes van Q3. Met ons huidige team staan we klaar voor de toekomt!